hétfő, december 12, 2011

Ally Condie: Matched - Egymáshoz rendelve

Megint egy fiatalokról szóló könyv. De ezúttal műfaját tekintve disztópia. Bár kérdés, amit ez a könyv ábrázol mennyire is negatív jövőkép :) Persze az, hiszen szépen a könyvet olvasva rájövünk, hogy bár tökéletesnek tűnik ez a Társadalom, de mégsem az. Kezdődik a könyv azzal, hogy Cassia a Párosító Bankettjére készül, ahol megtudja, hogy kit rendelnek mellé, ki a tökéletes párja. Ebben a Társadalomban ugyanis párosítják az embereket, megszabják kihez mehetnek hozzá, meddig születhet gyerekük, hány, mikor halnak meg. Szabályos rendezett, már már tökéletes, de természetesen nem az. Egyrészt mert nem mindenki így él... és innen már egyenes az út ahhoz, hogy ne legyen mindenki tökéletes behódoló. Másrészt nem élet az élet, ha mindent megszabnak neked. Bár kiszámítható, de mégis jó az? Lehet hogy igen, de biztos vannak esetek, mikor nem az. És igen, akikről nem hisszük, hogy lázadhatnak, még azok is megteszik időnként. Mindenkiben benne van egy kicsit. Cassiát természetesen a szerelem befolyásolja. Hozzárendelik párját, azonban lehet hogy van egy tökéletesebb párja?! Nehéz dilemma ez egyébként, megfelelni a szabályoknak, elvárásoknak, vagy hallgass a szívedre. Talán azért tetszett ennyire a könyv, mert ha nem is ilyen vívódáson, de valami hasonlón átmentem mostanában. Vannak bizonyos elvárt dolgok, amit vannak akik elvárnak tőlem, de ugyanakkor ez nem a boldogság útját jelenti. Bár a boldogsághoz vezető út lehet hogy rögösebb, és erre Cassia is rájön végül, mégis az emberek, akik elég bátrak, ezt az irányt választják. 

Szerettem Cassia-t, mert nagyon jó gondolatai vannak, a könyvben nagyon jól felépül szerintem a karaktere, ahogy alakul, ahogy érik, ahogy teljesedik. Szerettem Xandert is, egyben jó és rossz srác is :) De mégis inkább jó, és ő is képes sok mindenre azokért, akiket szeret. Kyt pláne szerettem. A versek, az írás, a rajzai. Jó ezek mániáim úgy egyébként is :)

A kitalált, felépített, elképzelt Társadalom is érdekes. Miért ne alakulhatna így az ember jövője. Miért ne találhatnák fel a rák ellenszerét, cserébe csak szabályok szerint kéne élni. Vajon ezt szeretnénk?

A borító nagyon bejön. Talán még olvasta is a tervezője a könyvet :-D A zöld ruha miatt gondolom :)

És gondolom majd valamikor jönni fog a folytatása is a könyvnek, hisz ez is egy trilógia első darabja. A következő rész majd a Crossed lesz.


1 megjegyzés:

dviki írta...

Te már ezt is olvastad? :-O Én is szeretném majd...ezt is. ;-)
Másik blogodon láttam a 100-as listádat. :-D