hétfő, január 16, 2012

Suzanne Collins: Az éhezők vidadala

Ismét egy disztópia, műfaját tekintve. Emiatt is, de a történet jól felépítéttsége, stílusa miatt, ez a könyv is bekeröl a kedvenceim közé. 


A főszereplő Katniss, aki a 12. körzetben él. A jövő Panem országa, a Kapitóliumból és a tizenkét körzetből áll. A körzetben élők elnyomásban élnek, éhezenek, nyomorognak. Szabályokat áthágva próbálják az emberek túlélni az életet. Katniss az édesanyjával és húgával él a körzetükben. Bányászkörzet a 12. körzet. Katniss vadászni jár el barátjával, Gale-lel, akivel az elejtett vadakból tartják el családjukat. A Kapitólium azonban kegyetlen "játékot" játszik a körzet lakóival. Minden évben megrendeznek egy viadalt, aminek egyetlen túlélője lehet. Minden körzetből egy fiút és egy lányt sorsolnak ki, akik egy arénában küzdenek meg életre-halálra. Katniss kerül be a 12. körzetből. Különleges lány, szabályszegő, és az arénában is megmutatja ezt többször is, ezzel maga ellen víva ki a Kapítólum mérgét is. 
A 12. körzetből társa Peeta, aki állítólag szerelmes a lányba, de Katniss azt hiszi, hogy csak szerepet játszik. Pedig annyira egyértelmű minden történésből, hogy nem így van. Katniss belemegy a "játékba" ezzel segítve saját életbenmaradásukat. 


Tudtam, hogy Katnissnek túl kell élnie ezt a viadalt, és szomorú voltam, hogy tudtam ehhez a többieknek meg kell halniuk. Volt persze közöttük vadállat is, gonosz is, számító is, de mégsem kívántam egyikük halálát sem. És borzalmas belegondolni, hogy ezt az emberek, mint "műsort" követik és nézik a tévében, és senki nem lázad fel ellene. Rettenetes. De simán képesek ilyenre az emberek. El tudok képzelni egyszerűen egy ilyen jövő képet.


A folytatást várom már, meg is van a második könyv is. Hamarosan játszák a mozikban is, alig várom, hogy megnézhessem. Kár hogy nem lesz itt, az akivel szívesen nézném majd márciusban.

2 megjegyzés:

dviki írta...

Hmmm....kicsit felkeltette az érdeklődésemet...majd kölcsönkérhetem? :-) Disztópia, tehát még igazából nem tudom, hogy mit várjak tőle...George Orwell 1984 c. könyve akkoriban( 20 éve már kb. te jó ég! :-)) nagy kedvencem volt....

Dora írta...

Persze! És sorozat, trilógia :) Bár a 2. meg 3. rész sajnos még nincs meg.