péntek, október 07, 2011

Scott Westerfeld: Csúfok

Megint egy ifjúsági regény, de nekem mégis nagyon bejött. Nem olyan bonyolult a történet, de megint egy érdekes felvetés, mivé alakulhat a jövő. Ebben a jövőben az embereket 16 évesen megműtik, hogy Szépek legyenek. Csodálatos, gyönyörűek. Tökéletesek. Szinte minden 16 éves erre vágyik, és undorkodva gondol a kinézetére, amitől meg akar szabadulni. A szavak amiket használnak, mind olyan, hogy tényleg olyan érzése van az embernek, hogy rossz olyannak lenni, amilyennek születtél. De a szépek nem csak szépek, gondolkodásuk is egyen. 

Tally a főszereplő is nagyon szeretne már szép lenni, de addig is csínyt csínyre halmoz. Azonban Tally barátnője, Shay nem akar szép lenni, meg akar szökni, egy állítólag létező világba, csatlakozni a füstösököz, akik csúfak maradtak. Ám mikor eljön Tally születésnapja mégsem kerül sor a műtétre. Feltételhez kötik Tally műtétjét. Így vág neki Tally az ismeretlennek, hogy eljusson Füstösbe és megszerezze a kért információt. De természetesen semmi sem úgy alakul, ahogy kellene. Tally megismeri az új világot, és egyre nagyobb bűntudat gyötri. Megteszi-e vajon, amit ígért, vagy sem?! 
Az ötlet tök jó szerintem, hiszen hányszor merül fel bennünk, hogy szebbek akarunk lenni, nem akarunk öregedni. Miért ne találna ki erre valamit az emberiség, hogy mindenki egyforma legyen, mindenki egyformán boldog legyen. De vajon lehetséges ilyen? Az segítene az embereken ha egyformák lennének? És persze van itt más is a háttérben, ahogy lenni szokott az ilyen sztorikban. Akad aztán itt szerelem is, amiből kiderül, hogy nem attól szép valaki, hogy Szép. Nem azt látjuk meg elsősorban a másikban, hogy hogy néz ki. A személyét szeretjük meg, és látjuk szépnek bárhogy is néz ki valójában.
Miután kiderül hogy mi van a háttérben, megkezdődik a forradalom. Az emberek lázadni akarnak. 

Kicsit mátrix feeling. De attól még jó.
Ez egy trilógia első kötete. Jön ez után még a Szépek, meg a Különlegesek.

A borítóért nem vagyok oda...

Nincsenek megjegyzések: