péntek, május 03, 2013

Nevada Barr: 13 1/2

Oh, ez a könyv. Gyorsan haladtam vele, mert ez is olvastatta magát nagyon. Annak ellenére hogy az első oldaltó kezdve tudom a történetet. Jó persze nem minden részletét, és a későbbi évek bonyodalmait természetesen nem. De hamar összekapcsolom a szereplőket is, jelenben és múltban. 

Mégis tetszett ez a könyv. Nem azért mert váratlan fordulatokkal volt tele. Hanem mert olyan borzalmas világot fest le elénk, hogy hihetetlen.

Az induló történet egy 3-as gyilkosság, melyet egy 11 éves fiú követett el. A gyereket javítóintézetbe zárják. A gyerek lelki vívódása, saját maga nem értése. A szemétségek a "börtönében". A beteg pszichológus, akinek inkább magát kellett volna gyógyítania. A borzalom, hogy megengedik hogy ezek pratizáljanak, még akkor is ha talán seleljtes gyerekeken dolgozik... de ha normális lett volna, ha tényleg segíteni akart volna nekik, akkor talán még akár fontos ember is lehetett volna, talán megkaphatta volna ő is azt amit az egésztől várt. De árammal, és LSDvel "gyógyítani"? Terrorral? Hát neki sem sok fogalma volt az emberi lélekről, pedig ezt a szakmát választotta. A házi feladatok... És alig akadt olyan ember abban az intézményben, aki tényleg azt szerette volna ha segítenek valahogy legalább némelyik fiún. Elszomorító ugyanis, hogy a javítóintézet tulajdonképpen csak még az aljára taszítja ezeket a gyerekeket, főhősünket is.

De a legdurvább mégis az igazi elmebeteg elméjének megnyilvánulása volt a döbbenetes. Először csak szeletekben egy gyűjtemény, ami bemutatja, hogy milyen emberek is élnek ezen a földön. Ott igazándiból kezdtem rosszul lenni. Aztán csak külső szemlélőként ismerjük meg a gyilkost, de a végén megnyílik hogy mit és miért tett. Ennél borzalmasabb nincs is. Egy ilyen beteg elme. És mitől lesz az? Mikor volt két teljesen normális testvére? Ugyanúgy nevelték gondolom őket. A vallomása döbbenetes, bár sok részét sejtettem, némely mégis kiakasztott, nem hittem, hogy képes eltávolítani embereket, akik megsejtenek valamit.

És amiért megvisel az ilyesmi, az az, hogy van 3 gyerekem, és nehogy ilyen legyen bármelyikük, vagy ilyen emberrel fusson össze. Borzasztó egész egyszerűen, nem is szabadna ilyenekre gondolnom.

Nincsenek megjegyzések: