kedd, szeptember 28, 2010

Raana Raas: Csodaidők (1) - Az Ogfák vöröse

Én teljesen oda vagyok ezért a könyvért. Minden minden tetszett benne. A jövő, a politika, a vallások, az emberek.

A narancssárga fű a kék virágokkal :)

A történet valamikor a távoli jövőben játszódik, amikor már az űr is gyarmatosítva van. Három szereplőn keresztül követjük a történeteket. Egyfelől ott vannak a kaveniek, a saját kultúrájukkal, vallásukkal, szokásaikkal, ami merev, de ugyanakkor sok sok része nekem mégis tetszetős. Tetszik, hogy nagy családokként együtt laknak, hogy vannak közös szertartásaik, szokásai, rituáléik. Ők mást esznek, az elérhető életkoruk ennek megfelelően jóval magasabb, kb 140 év. Míg a külsősök - nem kaveniek - megmaradtak a mai embernél, vagyis kb 80 évet élnek. Aztán vannak a külsősök, akiket a kaveniek semmilyen formán nem engednek saját közösségükbe, sem bejönni nem lehet, sem visszajönni nem lehet. 

Yaan, és Giin egy kaveni nagy családban élnek. Giin mazdra, kb 40 éves, Yaan pedig a fiatal unokaöccse, 17 éves. Giin elkötelezett kaveni, hisz abban ahogy élnek. Yaan pedig lázad az egész életformájuk ellen. Nem tudja elfogadni a szabályaikat. Ebben nagy szerepet játszik az apja, aki már durva szigorral neveli őket. Nem segít neki az sem, hogy apja, és Giin rivalizálnak egymással.

Giin safirként dolgozik, próbálja a kiszakadtak ügyeit előrébb vinni. Kiszakadtak azok a kaveni gyerekek (felnőttek), akik otthagyják családjukat, és külsősökké válnak. A családok szabály szerint akkor sem fogadják vissza őket, ha már megbánták döntésüket. 

Judy pedig egy külsős kislány, akit anyja állami gondozásba ad, lemond a gyerekről. Judy egy 12 éves fiatal lány, aki próbálja megtalálni egyedül a helyét a világban.

A könyv fordulatos, sok szereplős, de mégis követhető. Tetszik az egész mindenestől. 
Balesetek, halálok, döntések, változások, politika, árulás, harc, minden van benne. Az írónő hihetetlen tájékozott, tökéletes minden ahogy ír. Egyszerűen oda vagyok érte. Még jó, hogy nincs pénzem megvenni a következő részt, mert már rohannék is :-D Persze lehet, hogy így sem fogom kibírni :-D

Egyébként az írónő igazi neve Görgey Etelka, teológus-lelkész és minden más egyben.

2 megjegyzés:

Mónika írta...

Most fejeztem be. Azon gondolkodom, hogy megrendelem az írónő honlapjáról egyben az egészet. Ez valami fantasztikus!

Dora írta...

Ugye, hogy mennyire állati jó? Én is pont azon gondolkodtam, hogy megrendelem a csodaidok.hu-ról.